Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Ανακοίνωση με αφορμή την Ολομέλεια Πρόεδρων 27/11/2009


Αθήνα 1/12/2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
με αφορμή την Ολομέλεια Πρόεδρων 27/11/2009
Ολοκληρώθηκε με την Ολομέλεια Προέδρων που έγινε την Παρασκευή 27/11/2009 ένας μεγάλος κύκλος επαφών της ΔΟΕ με τους συναδέλφους της βάσης. Ο προβληματισμός, οι ανησυχίες, οι σκέψεις και οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα, μεταφέρθηκαν από τους Προέδρους στην Ολομέλεια. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε καταστατική απαρτία έγινε μια ουσιαστική συζήτηση, τόσο για το διεκδικητικό όσο και για το αγωνιστικό πλαίσιο του κλάδου.




Όταν τελείωσε η Ολομέλεια, έγινε ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στον ίδιο χώρο, την οποία παρακολούθησαν οι Πρόεδροι και τους δόθηκε έτσι η ευκαιρία να δουν από «πρώτο χέρι», πως αντιλαμβάνονται οι Παρατάξεις το ρόλο που τους έχουν αναθέσει οι συνάδελφοι. Έτσι, λοιπόν, ενώ το κλίμα, που επικρατεί στη βάση και είχε μεταφερθεί από τους Προέδρους, δεν είχε καμία αναφορά σε δυναμικούς απεργιακούς αγώνες το αμέσως επόμενο διάστημα, κάποιοι επέλεξαν έναν ανταγωνισμό πλειοδοσίας, δήθεν σε «αγωνιστική» κατεύθυνση, λειτουργώντας όχι ως εκφραστές της βάσης αλλά ως εκφραστές Παραταξιακών σκοπιμοτήτων. Συγκεκριμένα:
  • Η ΔΑΚΕ που τα τελευταία 6 χρόνια λειτουργούσε ως χειροκροτητής των επιλογών Καραμανλή - Αλογοσκούφη - Παπαθανασίου, οι οποίοι συρρίκνωσαν τις δαπάνες για την Παιδεία στο μικρότερο ποσοστό των τελευταίων 50 χρόνων (3,09% του ΑΕΠ) και δεν είχε προτείνει ούτε ένα σοβαρό αγώνα, όταν το πενιχρό εισόδημα των εκπαιδευτικών συμπιεζόταν όλο και πιο πολύ, μεταλλάχτηκε σε χρόνο ρεκόρ, νομίζοντας πως μπορεί να αποτινάξει το παρελθόν της, χωρίς να αντιληφθούν οι συνάδελφοι τις σκοπιμότητες για τη δήθεν «επανάστασή τους» για την Παιδεία. Πρότεινε λοιπόν τρίωρη στάση εργασίας για τις 30/11, 24ωρη απεργία στις 17 Δεκέμβρη και διαδικασίες βάσης στη συνέχεια για νέους αγώνες από την καινούργια χρονιά.
  • Οι Συσπειρώσεις πρότειναν αρχικά 4 απεργιακές - αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων, χρησιμοποιώντας μάλιστα φράσεις όπως «No Pasaran"!!! ενώ στη συνέχεια αρκέστηκαν να συμφωνήσουν με την 24ωρη που πρότεινε η ΔΑΚΕ, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία για το διεκδικητικό πλαίσιο, κάτι το οποίο δε θεώρησαν πρόβλημα!!! Δήλωσαν χαρακτηριστικά: Εμείς ψηφίζουμε την ημερομηνία!!! Ζητούσαν λοιπόν από τους συναδέλφους να απεργήσουν χωρίς όμως να ξέρουν για πιο λόγο!!! Τέτοια σοβαρότητα...
  • Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ πρότεινε αρχικά 4 απεργιακές - αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων (όσες περίπου τα τελευταία 5 χρόνια) και στη συνέχεια εκδήλωσε διάθεση προσέγγισης με την πρόταση της ΔΑΚΕ!!! χωρίς συμφωνία στο πλαίσιο το οποίο ζήτησε να ψηφίσουν άλλοι!!! Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι άφησε στην άκρη την απόλυτη «αλήθεια» που μέχρι τώρα διεκδικούσε μόνη της και προσπάθησε να συμπορευτεί με ΔΑΚΕ και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ... Είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να κρύβει νέες εκπλήξεις!!!
  • Η ΠΑΣΚ, μπροστά σε αυτή την προχειρότητα, την έλλειψη υπεύθυνης στάσης και τον καιροσκοπισμό που λειτούργησαν κάποιοι προσπάθησε για άλλη μια φορά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να εκφράσει και να οδηγήσει τον κλάδο. Έτσι λοιπόν πρότεινε να δοθεί συνδικαλιστική κάλυψη στη στάση εργασίας των ωρομίσθιων 30/11, όπως έγινε και με τους συναδέλφους Ειδικής Αγωγής. Να γίνουν διαδικασίες βάσης μέχρι τέλος Ιανουαρίου και νέα Ολομέλεια Προέδρων. Ταυτόχρονα δήλωσε πως οποιαδήποτε εξέλιξη σε αρνητική κατεύθυνση σε όλα αυτά που ο κλάδος έχει επισημάνει ως αδιαπραγμάτευτα (σύστημα διορισμού, κλπ.) θα επιφέρει μεγάλη αντίδραση η οποία θα εκδηλωθεί με αγώνες μεγάλης διάρκειας, με τα μέλη της, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή.
Ο κίνδυνος πλήρους απαξίωσης στα μάτια της κοινωνίας και του κλάδου των λογικών κάποιων παρατάξεων να ζητούν απεργίες χωρίς να συμφωνούν στο τι ακριβώς διεκδικούμε, ανάγκασε τελικά όλους να αναδιπλωθούν στις αρχικές τους προτάσεις με αποτέλεσμα να μη βγει καμιά απόφαση.
Η παράταξή μας δηλώνει πως με υπευθυνότητα και χωρίς φιλοκυβερνητικά ή αντικυβερνητικά σύνδρομα, με το μαθητή και τον εκπαιδευτικό πάντα στο επίκεντρο θα συνεχίσει αταλάντευτα το δύσκολο αγώνα για μια καλύτερη Παιδεία.

Από την ΠΑΣΚ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου