Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η ομιλία του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ από την ΠΑΣΚ, Καραγιάννη Θωμά, στην 78η Γ.Σ της ΔΟΕ


Η ομιλία του Αιρετού Καραγιάννη Θωμά στην 78η Γ.Σ της ΔΟΕ
Κύριε Πρόεδρε της Γενικής Συνέλευσης, φίλε Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ, φίλες και φίλοι, αντιπρόσωποι της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ιστορικού μας Κλάδου, αισθάνομαι την υποχρέωση, εκ προοιμίου, να σας ευχαριστήσω όλους, που με εκλέξατε και πάλι να σας εκπροσωπήσω στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και ταυτόχρονα να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά, πως πυξίδα των θέσεών μου θα είναι πάντα η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και η απόδοση δικαίου σε κάθε συνάδελφο...





Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι η εκπροσώπηση των εργαζομένων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, που τους αφορούν, προάγει τους δημοκρατικούς θεσμούς και εμπνέει στους εκπροσωπούμενους αίσθημα ασφάλειας και απονομής δικαιοσύνης, που τόσο είναι ζητούμενο σήμερα.

Γι’ αυτό εξακολουθώ να υπερτονίζω, ότι ο θεσμός του Αιρετού αποτελεί τον κυματοθραύστη των όποιων αυθαιρεσιών και παρανομιών απεργάζεται και υιοθετεί σήμερα το κράτος της δεξιάς, το ΥΠΕΠΘ και η νεόκοπη διοίκηση με μικροκομματικές σκοπιμότητες και πελατειακές εξαρτήσεις.
(Συνάδελφοι της δεξιάς πτέρυγας, χαίρομαι ιδιαίτερα που με παρακολουθείτε, αλλά θέλω εξίσου να με παρακολουθήσετε και για τα παρακάτω)…
Όσο βέβαια και αν προσπαθούν κάποιοι με αναχρονιστικές αντιλήψεις και απαρχαιωμένες ιδέες να προσελκύσουν ειδικά τους νέους συναδέλφους για να τους καταστήσουν ομήρους, να τους πουλήσουν εκδούλευση, με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου...
Θεωρώ αδιανόητο να καταρτίζονται ψηφοδέλτια σε Γραφεία εκπαίδευσης και να παρελαύνουν από κει συνάδελφοι προκειμένου να αποσπάσουν την υπόσχεση της απόσπασης με τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια.
Θεωρώ επίσης αδιανόητο, την σήμερον ημέρα, να κρίνεται ο καθένας μας και να αξιολογείται ανάλογα με την ιδεολογία του και την παραταξιακή του τοποθέτηση. Για μένα, ο δάσκαλος ήταν πάντα αξιοπρεπής και περήφανος. Μπροστάρης σε όλους τους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες και γι’ αυτό επιτακτικά απαιτώ από τη διοίκηση αξιοπρέπεια και μόνο αξιοπρέπεια.
Δεν κινδυνεύει η κυβερνώσα παράταξη από τη μη εκλογή κάποιων αντιπροσώπων, κινδυνεύει όμως και εκτίθεται η κυβερνώσα παράταξη από τη συμπεριφορά κάποιων Προϊσταμένων, όπως και οι ίδιοι οι Προϊστάμενοι. Κινδυνεύει το ήθος και το κύρος του εκπαιδευτικού που τίθεται υπό έλεγχο και αμφισβήτηση.
Κινδυνεύει το ίδιο το ΥΠΕΠΘ που με κομματισμό, έπαρση και αλαζονεία, αλλά και την προκλητική προβολή ενός μηδενικού έργου και μιας ανύπαρκτης δήθεν μεταρρύθμισης ταπεινώνει και υποβαθμίζει όσο ποτέ την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού.
Είναι κατάντημα για υπηρεσιακούς παράγοντες και Βουλευτές να τρέχουν για να επαναφέρουν «το κατόπιν ενεργειών μου», να ενημερώνουν δήθεν κάποιους αφελείς, ότι προσπάθησαν να μάθουν πρώτα αυτοί τις αποσπάσεις στα Γραφεία, τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το εξωτερικό και τη μετεκπαίδευση, τη μετάθεσή τους και όχι τις βάσεις των μεταθέσεων, που φέτος έγιναν απαράδεκτες μεθοδεύσεις και ενέργειες, που το λιγότερο ευτελίζουν τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΠΘ, γιατί νομίζουν πως έτσι εξαγοράζουν συνειδήσεις.
Πάντως, ένα τους συνιστώ μέσα από τη Γενική μας Συνέλευση, όσο βέβαια καιρό ακόμη ασκούν εξουσία: κάντε κάτι κύριοι, ενδιαφερθείτε για τους πολλούς και όχι για τον έναν, το δικό μας αν και η συντηρητική ιδεολογία πάντα απέβλεπε στον έναν και όχι στους πολλούς.
Έρχομαι όμως στα θέματά μου, αφού πρώτα ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου κάθε επιτυχία στο Συνέδριό μας, που όλοι αναμένουμε και ευελπιστούμε, με την παράκληση βέβαια, φίλοι συνάδελφοι, να λειτουργήσετε ως πολλαπλασιαστές του λόγου μου και των απόψεών μου στις τοπικές Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων σας.
Μεταθέσεις: Θα ξεκινήσω με μία παρένθεση και θα πω, όταν οι αριθμοί ευημερούν οι δάσκαλοι πάσχουν. Πέρσι είχα ξεκινήσει με ένα άλλο σύνθημα, φέτος όμως υιοθετώ αυτό, γιατί αναγκάζομαι εκ των πραγμάτων να μην σας αναφέρω ούτε έναν αριθμό, καθότι δεν είμαι στατιστικολόγος, είμαι συνδικαλιστής, είμαι Αιρετός, είμαι δικός σας εκπρόσωπος και ως εκ τούτου αφήνω όλα αυτά στα περιθώρια, τους αριθμούς κλπ σε κάποιους άλλους που διεκδικούν ειδικούς ρόλους.
Για μένα λοιπόν, είναι μικρότερος ο αριθμός ικανοποίησης αιτήσεων από πέρσι και από τους μικρότερους της τελευταίας πενταετίας. Δεν αναφέρομαι στην ημερομηνία ανακοίνωσης, αργότερα από πέρσι, γιατί θυμόσαστε πέρσι ήταν το κυρίαρχο ζήτημα, το ότι γρήγορα ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις.
Ομολογώ πως ήταν γνώρισμα (το γρήγορα) του απερχόμενου Υπουργού και αυτών που διεκδικούν το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν θα τους ακολουθήσω.
Εξάλλου η ουσία δεν είναι στην ημερομηνία ανακοίνωσης, αλλά σε γεγονότα που επαναφέρουν το χθες. Έτοιμες οι μεταθέσεις από την Τρίτη 31/3ου και όμως, αντί να συγκληθεί το Συμβούλιο, όπως είχαμε συνεννοηθεί την επομένη, παραπέμφθηκε η συνεδρίαση στις 4/4ου ημέρα Παρασκευή, για να έχουν πεδίο δράσης λαμπρό γραφεία Βουλευτών και Υπουργών, γιατί έτσι πίστευαν και πιστεύουν ότι εξαρτούν και καθιστούν ομήρους τους συναδέλφους.
Αναγκάστηκα ο ίδιος να επισκεφθώ τον Προϊστάμενο του Τμήματος για να ενημερωθώ. Εξεπλάγην ο Προϊστάμενος, διότι είχε τεθεί και ο ίδιος εκ των πραγμάτων εκτός πεδίου. Το οργανωμένο σχέδιο είχε σχεδιαστεί στον 3ο όροφο του ΥΠΕΠΘ, σε συνεργασία με Βουλευτές και Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, που ενημέρωναν τους δικούς τους σε κάθε Νομό. Το γνωρίζετε. Κατάντημα και ντροπή.
Με επίσκεψή μου στο Γενικό Διευθυντή ζήτησα το αυτονόητο. Την ενημέρωσή μου, τις βάσεις τις οποίες ναι, χειρόγραφα έστειλα μέσω της ΔΟΕ σε όλους εσάς και δεν νομίζω πως είναι διαρροή να ενημερώνεις το συνδικαλιστικό σου όργανο. Είναι καθήκον και γι’ αυτό είμαι εκεί. Να ενημερώνω το συνδικαλιστικό μου όργανο και όχι να περιμένεις, συνάδελφέ μου, την ενημέρωσή σου μέσα απ’ τα γραφεία των Βουλευτών και των Υπουργών.
Ο Αιρετός, λοιπόν, ανακοινώνει τις βάσεις Τετάρτη πρωί και το επίσημο ΥΠΕΠΘ Παρασκευή. Εκσυγχρονισμός και επανίδρυση του κράτους στη μεγαλοπρέπειά του. Την ίδια μέρα βέβαια κατήγγειλα τα όσα διαδραματίστηκαν. Επιτρέψτε μου δυο μόνο γραμμές απ’ αυτή την καταγγελία:
«Όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που παραπαίει και καταρρέει.
Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Υπουργείο Παιδείας. Δυστυχώς οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών ήταν έτοιμες από την Τρίτη 31/3ου και όμως δεν ανακοινώθηκαν την επόμενη, όπως είχαμε συνεννοηθεί με το αρμόδιο τμήμα, συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ και ταυτόχρονα ανακοίνωση των ονομάτων, ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή. Το γιατί; Αυτονόητο.
Έπρεπε να ανακοινωθούν πρώτα μέσα από τα γραφεία Βουλευτών και Υπουργών, έπρεπε να είναι όμηροι οι συνάδελφοί μας στα κελεύσματα των κομματαρχών και μετά να μάθουν για τη μετάθεσή τους οι αξιοπρεπείς δάσκαλοι και αυτοί που δεν είχαν την ευκαιρία να τρέξουν στα βουλευτικά γραφεία.
Πίστευαν ότι έτσι εξαγοράζουν συνειδήσεις. Έτσι αλιεύουν τους ψηφοφόρους. Το ερώτημα που τίθεται: ποιος και ποια ανώτερη δύναμη έδωσε την εντολή στον Πρόεδρο του ΚΥΣΠΕ να αναβάλει τη συνεδρίαση; Δεν υπήρχε συνεννόηση Προέδρου και Τμηματάρχη; Ποιος εμπαίζει τον περήφανο κλάδο μας; Ποιος κοροϊδεύει ποιον;»
Καλώ τον Υφυπουργό της Παιδείας, τον καλώ και τώρα, ο οποίος μου έκανε και την τιμή να με καλέσει από τηλεφώνου γι’ αυτά τα οποία έγραψα. Καλώ λοιπόν τον κ Υφυπουργό της εθνικής μας Παιδείας να πάρει θέση και να ζητήσει ευθύνες από τα στελέχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που τον εκθέτουν.
Ο ανώνυμος δάσκαλος ήταν και είναι πάντα υπερήφανος και ουδέποτε πρόκειται να υποκύψει σε εντολοδόχους και σε αυτούς που αποβλέπουν σε εξαγορά συνειδήσεων, θέτοντας πάνω απ’ όλα το κομματικό συμφέρον. Σε αυτούς ταιριάζει: «το αιδώς Αργείοι».
Άξια λόγου ακόμη είναι, το ότι ανεκλήθησαν μεταθέσεις επειδή κάποιοι δεν υπηρέτησαν την οργανική τους θέση και εκ των υστέρων διαπιστώθηκε. Βέβαια για τα όσα μετά διαδραματίστηκαν φταίει το σύστημα. Να δεχθώ, λοιπόν, κύριε Υφυπουργέ, ότι φταίει το σύστημα και ότι οι πολύτεκνοι πράγματι μετατέθηκαν σε δύο φάσεις.
Πώς όμως να δεχθώ, ότι το σύστημα εκ παραδρομής απέρριψε αιτήσεις ύστερα από λάθη Γραφείων; Πώς να δεχθώ, ότι φέτος υποβλήθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις; Και ακόμα πώς να δεχθώ, ότι ενώ έχει ήδη τελειώσει το διδακτικό έτος η βιομηχανία των ενστάσεων συνεχίζεται;
Πώς να δικαιολογήσουμε την αλυσίδα των ανακλήσεων μετάθεσης στο ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης; Και τέλος, ποια δικαιολογία μπορούμε να δώσουμε στους γυμναστές στην Άρτα, όπου συνέβησαν τα γνωστά παρατράγουδα και οι έσχατοι στα μόρια βρέθηκαν πρώτοι; Ποιοι άραγε ευθύνονται;
Δεν μπορούν να καταλάβουν κάποιοι «προστατευόμενοι» Προϊστάμενοι, ότι δεν πρέπει να κινούνται και να πράττουν κατόπιν εντολών; Δεν μπορεί να αυθαιρετούν ακόμη και για τις υπεραριθμίες. Δεν μπορούν να αδιαφορούν για τις προτάσεις των οργάνων λαϊκής συμμετοχής και να προτείνουν τις μεταβολές των ΣΜΕΑ, σύμφωνα με απαιτήσεις κομματαρχών.
Όσο για τις μεταθέσεις στα Πειραματικά, αφήνω το γεγονός να το σχολιάσουν κάποιοι συνάδελφοι από τη Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη που ενώ υπερτερούσαν στα μετρήσιμα κριτήρια υστέρησαν στην τελική κατάταξη. Το γιατί αυτονόητο. Η συνέντευξη για μια ακόμη φορά, πανίσχυρο όπλο στα χέρια της πλειοψηφίας του ΚΥΣΠΕ.
Αποσπάσεις: Τρεις φορές ασχολήθηκε κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά το ΚΥΣΠΕ με αποσπάσεις. Τρεις φορές ήρθε για συζήτηση το ίδιο θέμα και αναβλήθηκε. Οι τελευταίες αποσπάσεις πραγματοποιήθηκαν στα μέσα του περασμένου Μαρτίου.
Πίστευαν κάποιοι και είναι ντροπή αυτό, ότι ενώ αποσπώνται Μάρτιο, θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετάθεσης. Με αποτέλεσμα να ανακαλέσουν εκ των υστέρων τις αποσπάσεις τους. Βλέπετε, καλές οι υποσχέσεις αλλά όταν φτάνουμε στο δια ταύτα άλλα διαπιστώνονται, με αποτέλεσμα να καθίστανται αναξιόπιστοι, όσοι υπόσχονται και όσοι τους ακολουθούν.
Το τεράστιο βέβαια πρόβλημα που διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά είναι, ότι οι Περιφερειακοί Διευθυντές συμπεριφέρονται ως δεκανείς υπηρεσίας και έτσι άλλοι συνάδελφοι αντικαθίστανται ευθύς αμέσως και άλλοι περιμένουν την αντικατάστασή τους μήνες, με αποτέλεσμα να αγανακτούν και να προβαίνουν σε ανάκληση της απόσπασης.
Γνωστά τα φαινόμενα π.χ. της Κρήτης. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν: γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά; Και από πότε ο κάθε Περιφερειακός Διευθυντής τοποθετείται υπεράνω υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων; Όσο για κάποιες αποσπάσεις που πραγματοποιήθηκαν από δυσπρόσιτα σχολεία, αφού δεν μπορώ να αποδώσω άγνοια νόμου, αποδίδω σκοπιμότητα, γιατί, το να επαναλαμβάνεις την παρανομία σαφώς διαφαίνεται δόλος και σκοπιμότητα.
Όταν εξάλλου τους καταγγέλλω δημοσίως, αναμένω από τον ευαίσθητο κ. Λυκουρέντζο την αναζήτηση ευθυνών, αλλά δυστυχώς, υπάρχει αφενός συνυπευθυνότητα και αφετέρου συγκάλυψη.
Στην πρώτη φάση των αποσπάσεων, συνάδελφοι, πρέπει να παρουσιάζονται όλα τα λειτουργικά κενά και αφού πρώτα ολοκληρώνεται η διαδικασία των άλλων αποσπάσεων. Εάν θέλουν λοιπόν νοικοκύρεμα ας σταματήσουν τις αποσπάσεις μέσω του ΚΥΣΔΥΠ, με δόσεις και ανάλογα με πιέσεις, ας σταματήσουν τις αποσπάσεις ακόμη και νεοδιόριστων σε θέσεις για να θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης την επόμενη χρονιά.
Είναι εμπαιγμός να δηλώνουν κάποιοι αρμόδιοι του Υπουργείου και ο ίδιος ο Υφυπουργός ότι λιγότεροι εκπαιδευτικοί θα αποσπαστούν εκτός διδακτικού έργου και να συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Χιλιάδες πέρσι σε ιδρύματα φορείς και βιβλιοθήκες. Ίδωμεν φέτος.
Στο σημείο αυτό όμως, αγαπητοί συνάδελφοι και φίλε Πρόεδρε, θέλω να επισημάνω το εξής: η όποια απόσπαση δεν πρέπει και δεν μπορεί να θεωρείται ρουσφέτι. Πρέπει να διέπεται από διαφάνεια και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων και προς Θεού, να μη δημιουργεί μηχανισμούς εξάρτησης.
Ας αποδεχθούμε λοιπόν ότι η απόσπαση αποτελεί δικαίωμα του κάθε ενδιαφερόμενου και πρέπει πάραυτα να θεσπίσουμε κριτήρια. Ευελπιστώ φέτος να συνεξεταστούν και οι εκπρόθεσμες αιτήσεις, για να μην έχουμε τη διόγκωση των περσινών προβλημάτων, καθότι στην αίτηση απόσπασης δεν πρέπει να υπάρχει ημερομηνία καταληκτική.
Και ακόμη διαβλέπω, αγαπητοί συνάδελφοι και πάλι, ότι η μη συνεξέταση όλων των αιτήσεων αλλά και η μη παρουσίαση των πραγματικών κενών θα δημιουργήσουν αλυσίδα προβλημάτων και αναστάτωση, για μια ακόμη φορά με την έναρξη των μαθημάτων την 1η του Σεπτέμβρη.
Ευελπιστώ βέβαια να μην έχουμε και τα γνωστά προβλήματα με τα κενά, άλλα να δίνουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές, και άλλα οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται αιτήσεις κατά την πρώτη φάση των αποσπάσεων και συνάδελφοι να καθίσταται όμηροι όλο το καλοκαίρι.
Αλλά και να πω, να υπενθυμίσω αυτό, το οποίο έγινε πέρσι, κάπου, να προσλαμβάνονται πρώτα οι αναπληρωτές, π.χ. Δυτική Μακεδονία και το γνωρίζουν εδώ οι συνάδελφοι από την Κοζάνη και οι αιτήσεις για απόσπαση παλιών συναδέλφων να τελούν εν αναμονή.
Όσο για τη νοοτροπία στελεχών του ΥΠΕΠΘ να ενημερώσουν τάχιστα και έγκαιρα «τους δικούς τους» δεν απορώ, ούτε εξίσταμαι. Αυτοί είναι, όπως προείπα, η έκφραση της συντηρητικής ιδεολογίας, καθότι δεν άλλαξε και δεν αλλάζει. Ας τους αφήσουμε στο περιθώριο της τακτικής τους και της νοοτροπίας τους.
Συγκρότηση Συμβουλίων, γιατί πιστεύω, ότι εδώ θα δεχθώ πολλά ερωτήματα. Όπως ενθυμήστε με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την αποχώρηση του κ. Στυλιανίδη, καθήκοντα Υπουργού ανέλαβε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Δεν είναι ώρα να κρίνω τον απερχόμενο Υπουργό, δεν είναι θέμα δικό μου.
Οφείλω όμως να αναφέρω, ότι ταυτόχρονα με την αποχώρησή του το μόνο που πρόλαβε να κάνει, 7 Γενάρη, ημέρα ανασχηματισμού, ήταν η συγκρότηση του ΚΥΣΠΕ με την ίδια ακριβώς σύνθεση, όπως τότε, που είχε αναλάβει καθήκοντα και το είχε πρωτοσυγκροτήσει.
Τα άλλα Συμβούλια, ειπώθηκαν. Να αναφέρω μετά το Πάσχα αυτό των Σχολικών Συμβούλων, για τα πρακτικά βέβαια, και των Προϊσταμένων και πρώτη συνεδρίαση του δευτέρου στις 20 Μαΐου. Το τονίζω αυτό στη Γενική Συνέλευση του κλάδου, κύριε Πρόεδρε και φίλε Πρόεδρε της ΔΟΕ, για κάποιους που απορούσαν πώς εκτελούν χρέη Προϊσταμένου ταυτόχρονα τα αυτά πρόσωπα και αν είναι νόμιμες οι αποφάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων.
Εύχομαι να μην υπάρξουν προσφυγές, των όποιων αδικηθέντων, γιατί τότε οι αποφάσεις θα καταρρεύσουν και οι αδικούντες θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Και επειδή και πάλι υπάρχει παραπληροφόρηση γύρω από τη θέση μου και την ψήφο μου σε θέματα Σχολικών Συμβούλων, που διασχίζουν εκατοντάδες χιλιομέτρων, προκειμένου να διδάξουν σε ΤΕΙ και σε Πανεπιστήμια, έπραξα αυτό που θέσαμε στο Συμβούλιο ως όρους, δηλαδή χιλιομετρική απόσταση και διδακτικό ωράριο.
Για να είμαι όμως ειλικρινής δεν ασχολούμαι με αυτούς τους κυρίους γιατί δεν με εκφράζει το είπες και μου είπαν, η παραπληροφόρηση. Απευθύνομαι λοιπόν στους Περιφερειακούς Διευθυντές, μέσα από τη Γενική Συνέλευση, απ’ αυτό εδώ το βήμα του διαλόγου και της ιδεολογικής αντιπαράθεσης και τους ρωτάω: Γνωρίζετε, ναι ή όχι, την κείμενη νομοθεσία; Γνωρίζετε, ναι ή όχι, το έργο και τα καθήκοντα των Σχολικών Συμβούλων; Τότε γιατί υιοθετείτε και προωθείτε την παρανομία;
Είναι λογική, το αν περάσει από το Συμβούλιο; Και έρχομαι φυσικά και σε αυτούς τους κυρίους Σχολικούς Συμβούλους, αδιαφορώντας για τα όποια κριτήρια και τον τρόπο της επιλεκτικής πρόσληψής τους από τα ΤΕΙ, ακόμη και για την όποια εργασία επιτελούν. Σε κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια σίγουρα υπάρχουν οι ικανότεροι, αλλά νομίζω ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου από την ίδρυσή του αποβλέπει και στοχεύει στην καθοδήγηση του εκπαιδευτικού έργου και του παιδαγωγικού ρόλου των συναδέλφων, στη βοήθεια και την άμβλυνση των όποιων ανισοτήτων διαπιστώνονται σε σχολεία και μαθητές και όχι σε πάρεργο άσχετο με αυτό που θεσμοθετήθηκε ο θεσμός και αγωνίστηκε ο κλάδος.
Και κάτι ακόμα, επειδή ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του Συμβουλίου ως οι «ικανότατοι», με αποτέλεσμα να αναλάβουν καθήκοντα υπεύθυνου επιστημονικής καθοδήγησης και ταυτόχρονα υποδιευθυντή ΠΕΚ.
Μετά από ερώτημα Σχολικού Συμβούλου του Ναυπλίου στη Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ, ο νομικός σύμβουλος απεφάνθη ότι ο «προικισμένος» Σχολικός Σύμβουλος ένα μόνο αντικείμενο μπορεί να αναλάβει, με αποτέλεσμα να έρθει και πάλι το θέμα στο Συμβούλιο, οπότε δικαιώθηκα για την αρχική μου τοποθέτηση.
Να καταλάβουν δηλαδή την όποια θέση οι προηγούμενοι στον αξιολογικό πίνακα, αποφεύγοντας τις ονομαστικές ψηφοφορίες αλλά και τους διορισμούς αναπληρωτών υποδιευθυντών ΠΕΚ και όποιος φυσικά ασκούσε ρόλο αναπληρωτή υποδιευθυντή ΠΕΚ και ταυτόχρονα αναπληρωτή υπεύθυνου επιστημονικής καθοδήγησης, μέχρι τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, κακώς και παρανόμως.
Αυτά για την αποκατάσταση της κακοποιημένης αλήθειας και για τους αναπληρωτές υποδιευθυντές που δεν μπόρεσαν ποτέ να καταστούν τακτικοί. Ίσως δικαιωθούν με τις ενστάσεις, που έχουν υποβάλλει.
Αποφάσεις δικαστηρίων και θέλω εδώ την προσοχή σας. Έχω πολλές φορές τονίσει, ότι πυξίδα των θέσεων των Αιρετών πρέπει να είναι οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΟΕ και των Γενικών Συνελεύσεων του Κλάδου. Χαρακτήρισα μάλιστα, όπως ομολογείται και Ευαγγέλιο τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Το είπα και το έπραξα και το γνωρίζουν όλοι.
Έτσι λειτούργησα και έτσι λειτουργώ. Σαφώς και γνωρίζω από την εμπειρία μου πώς παίρνονται οι αποφάσεις σε πειθαρχικές υποθέσεις. Επί της αρχής και επί της ποινής. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όταν όμως υπάρχει έντονη προσβολή του συνδικαλιστικού κινήματος και των στελεχών του, όταν εμπεριέχονται ύβρεις και χαρακτηρισμοί απαξιωτικοί και προσβλητικοί, για όλους μας, τότε δεν συντάσσομαι, τότε ισχύει και για μένα το γνωστό σύνθημα της συνεπούς αριστεράς: ανυπακοή.
Παλιότερα είχα και πάλι αναφερθεί στον όρο συμμόρφωση. Τότε εξήγησα τι σημαίνει για μένα συμμόρφωση, κάτι που σήμερα επαναλαμβάνω και υιοθετώ.
Εξάλλου έχω πολλές φορές τονίσει, ότι ο Αιρετός, ως θεσμός, δεν αποτελεί προέκταση της διοίκησης, αλλά θεσμό πάλης και αλληλεγγύης και στην προκείμενη περίπτωση τίθεται δίπλα στο συνάδελφο και όταν μάλιστα βάλλεται και λοιδορείται ο κλάδος μας, όταν ο κατήγορος εκφράζει την άποψη ότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις και αφορά όλους μας, χρησιμοποιούν μεθόδους και το μόνο που τους συνδικαλιστές ενδιαφέρει είναι η διαδρομή τους στα κόμματα, ομολογώ ενώπιον σας, ότι καθίσταμαι ασυμμόρφωτος, γιατί στηρίζομαι στη δική σας βούληση, γιατί στηρίζομαι στη δική σας δύναμη. (Ευχαριστώ για την αποδοχή της θέσης μου).
Και επειδή αναφέρομαι σε αποφάσεις δικαστηρίων, πέρα από όσα καθημερινά παρακολουθείτε με τον κάθε κ. Σανιδά, επιτρέψτε μου να συνδέσω τις συνεχείς αναβολές προσφυγών συναδέλφων από τη σημερινή δικαιοσύνη και τούτο γιατί οδηγούμαι στο συμπέρασμα: όταν η δικαιοσύνη είναι ελεγχόμενη τότε στον τόπο μας υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Αυτό μας διδάσκει η πρόσφατη ιστορία με τις κατά παραγγελία δικαστικές αποφάσεις.
Μετατάξεις: Κάθε φέτος και χειρότερα. Εκατοντάδες οι αιτήσεις, ελάχιστες οι θέσεις. Το ΚΥΣΠΕ ναι μεν αποδεσμεύει όσους πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και το αναφέρω αυτό με κάθε επιφύλαξη αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι υλοποιείται η μετάταξη, καθότι άλλο αποδέσμευση και άλλο αποδοχή και μετάταξη.
Δικαιολογημένα οι συνάδελφοι των ειδικοτήτων επιθυμούν να μεταταγούν κυρίως οι ΠΕ11 για τους γνωστούς λόγους. Ωράριο, διεκδίκηση θέσης, αλλαγή τριών και τεσσάρων σχολείων κατά το εβδομαδιαίο αλλά και το ημερήσιο πρόγραμμα με τόσες και τόσες επιπτώσεις και ταλαιπωρία.
Το αναγνωρίζω και το ομολογώ. Δυστυχώς όμως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχουν θέσεις, γιατί υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική συρρίκνωσης οργανικών θέσεων και τμημάτων. Συνεπώς, για να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις των προς μετάταξη ενδιαφερομένων απαιτείται κυρίως πολιτική βούληση για αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, κάτι που τα τελευταία χρόνια ούτε βλέπω ούτε διαπιστώνω, όπως όλοι σας.
Δικαιολογημένα λοιπόν σε ενημερωτικό μου δελτίο επισήμανα: το πόσοι φέτος θα αποδεσμευθούν εκ του αποτελέσματος θα απογοητευθούν και ήδη απογοητεύτηκαν. Όμως δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός, όπου απερρίφθη εκ των υστέρων αίτηση συναδέλφισσας και αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, που επιθυμούσε για λόγους υγείας να μεταταγεί σε θέση διοικητικού υπαλλήλου Γραφείου, επειδή δεν υπήρχε πίστωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους…
Αυτό θα πει εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης κατά τους κυβερνώντες; Πελαγώνουμε στα αυτονόητα; Και αν δεν υπήρχε πίστωση, να προβλεφθεί, αφού τόσοι συνάδελφοί μας επιθυμούν να μεταταγούν, γιατί να μην τους δοθεί η ευκαιρία να αποδεσμευθούν και να μεταταγούν σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων;
Τέλος, για κάποιους αφελείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους πληροφορώ, ότι και αν κοπιούν, μάταια προσπαθούν. Ας μάθουν πρώτα τη διαδικασία των μετατάξεων και ας είναι φειδωλοί στα «θα» και στις υποσχέσεις, γιατί όπως εκ των υστέρων διαπιστώνουν, απογοητεύονται εκ των αποτελεσμάτων. Ενημερωτικά βέβαια και είναι ο μόνος αριθμός που αναφέρω στην Γενική Συνέλευση, ότι από τις εκατοντάδες αιτήσεις των γυμναστών ικανοποιήθηκαν μόνο και μόνο 19.
Παραιτήσεις εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους: Είναι ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό να μην έχουν δικαίωμα παραίτησης οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, όπως συμβαίνει και με όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους.
Παρά τα αλλεπάλληλα υπομνήματα του Δ.Σ. της ΔΟΕ, παρά τα όσα κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ κωφεύει. Το μόνο βέβαια που επέφερε φέτος λόγω «ορθού προγραμματισμού», όπως δήλωσαν, να υποχρεώσουν τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους να υποβάλλουν παραίτηση συνταξιοδότησης αντί την 30η Αυγούστου την 10η.
Γνωρίζετε όλοι σας την αναστάτωση και τα γνωστά επακόλουθα, όπου δεν ήταν σε θέση οι αρμόδιοι να ενημερώσουν υπεύθυνα το κατακαλόκαιρο τι ακριβώς νομοθέτησαν.
Εξάλλου θεωρώ, συνάδελφοι και απευθύνομαι και πάλι στον κύριο Υφυπουργό, ότι δεν επέρχεται αναστάτωση στα σχολεία με 90 παραιτήσεις δασκάλων και 20 νηπιαγωγών κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, αλλά με τις μη έγκαιρες προσλήψεις αναπληρωτών, τις αλυσιδωτές αποσπάσεις, τις αποσπάσεις σε φορείς και ιδρύματα, στις βιβλιοθήκες και όπου αλλού μπορεί κάποιος από μας να σκεφθεί. Πάντα με τις γνωστές παρεμβάσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
Οφείλουν, λοιπόν, οι συνεργάτες του κυρίου Υφυπουργού να ενημερώσουν υπεύθυνα τον ίδιο τον Υφυπουργό και τον Υπουργό, εκτός βέβαια και αν γνωρίζει ο ίδιος το θέμα, οπότε συνεργούν, γιατί κύριε Υφυπουργέ και απευθύνομαι πάλι στην πολιτική ηγεσία, ψάξτε αλλού να βρείτε τις χαμένες ώρες, όπως έγραψα, του διδακτικού έργου και όχι στο δικαίωμα του εκπαιδευτικού που τόσα προσφέρει, να παραιτείται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
Ψάξτε αλλού να βρείτε γιατί οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται χωρίς προγραμματισμό και ακόμη γιατί οι αναπληρώσεις και οι αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών δεν γίνονται επί ίσοις όροις αλλά πάντα με το γνωστό.. «δικός μας αυτός».
Ολομέλεια Αιρετών: Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Αιρετών της χώρας, γεγονός που εξήρα, γιατί πιστεύω και πίστευα, πως πολλά έχουν να αποκτήσουν οι Αιρετοί από τέτοιες διαδικασίες.
Δεν κρίνω πώς και από ποιους πάρθηκε η απόφαση, φίλε Πρόεδρε. Κρίνω όμως αναγκαία ανά διετία τη σύγκλησή της και γι’ αυτό προτείνω να θεσμοθετηθεί καταστατικά μέσα από απόφαση της παρούσας Γενικής Συνέλευσης.
Όσο για τις Περιφερειακές Συσκέψεις και την κατάληξη σε συγκεκριμένες προτάσεις, ούτως ώστε να αποτελέσουν βήμα διαλόγου για την τροποποίηση του Π.Δ. 50/96 και του 100/97, θεωρώ πως υπήρξε και γόνιμος διάλογος και έντονος προβληματισμός. Οι 13 άξονες που κατέθεσα στην Επιτροπή θεωρώ πως αποτέλεσαν κορμό των προτάσεων για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου διαπραγμάτευσης με το ΥΠΕΠΘ.
Επιτακτική, λοιπόν, όσο ποτέ η ανάγκη διεύρυνσης του άρθρου 13, με τις ειδικές κατηγορίες, κάτι που βιώνουμε όλοι μας. Πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα, με πρωτοπόρο το νέο Δ.Σ. της ΔΟΕ, να απαιτήσει πάραυτα τη συγκρότηση Επιτροπής για τη διαμόρφωση νέου Προεδρικού Διατάγματος, ώστε οι συνάδελφοί μας που υποφέρουν από δυσίατες και σοβαρότατες ασθένειες να απαλύνουν τον πόνο τους, έστω και με την μετάθεσή τους.
Το δικαίωμα στη ζωή εξάλλου κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει, αλλά ούτε και να τους το αρνηθεί. Προέχει επίσης ο επανακαθορισμός των μορίων από δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, καθότι οι αδικίες συνεχώς συνεχίζονται και επαναλαμβάνονται σε αρκετά ΠΥΣΠΕ, με αποτέλεσμα συνάδελφοί μας να υπολείπονται άλλων, όταν διεκδικούν μετάθεση π.χ. στην Κεντρική Μακεδονία ή τη Θεσσαλία…
Ακόμη στο «αυθαίρετο και απόλυτο» Προϊσταμένων πρέπει να μπει τέλος, τόσο με τις δίμηνες αποσπάσεις όσο και με τις υπεραριθμίες, όπως και τις τοποθετήσεις νεοδιόριστων και αναπληρωτών. Εξάλλου είναι ανεπίτρεπτο οι αποσπάσεις σε φορείς και Γραφεία να γίνονται ερήμην του κλάδου, ερήμην των Αιρετών, γι’ αυτό επιμένω ο σχετικός νόμος πρέπει να αλλάξει και όλες οι αποσπάσεις να πραγματοποιούνται από το ΚΥΣΠΕ και όχι από το ΚΥΣΔΥΠ.
Δεν υπεισέρχομαι εξάλλου αναλυτικά στους άξονες διαλόγου. Είναι γνωστοί στους περισσότερους, τα είπαμε στις Περιφερειακές Συσκέψεις και τα ανακοινώσαμε. Επιμένω όμως κ. Πρόεδρε της Γενικής Συνέλευσης και Πρόεδρε του Δ.Σ. της ΔΟΕ, ότι η Επιτροπή έπρεπε ήδη να είχε συγκροτηθεί, για να μην πω, ότι έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει τις συνεδριάσεις, εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε προτάσεις, ώστε να διαμορφώσουμε το καλύτερο Π.Δ. περί μεταθέσεων.
Το αναμένουν αυτό οι αδικηθέντες συνάδελφοι, το αναμένει η βάση, το αναμένει ο κλάδος. Φοβάμαι όμως, ότι η όποια Επιτροπή και η συγκρότησή της θα παραπεμφθεί στις καλένδες. Κάτι παρόμοιο με τον Καποδίστρια ΙΙ και άλλοι θα κληθούν να παραγάγουν έργο, γιατί πέντε χρόνια τώρα οι Επιτροπές ανακοινώνονται και έργο δεν παράγεται.
Κλείνω με τη συνεργασία μου με το Δ.Σ. της ΔΟΕ. Θέλω ιδιαίτερα, αγαπητοί συνάδελφοι, να εξάρω τη συνεργασία μου με όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ, με τον Πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη. Κάτι βέβαια που είναι το αυτονόητο αλλά και το επιβεβλημένο. Κοινός ο στόχος μας, κοινή η προσπάθειά μας προκειμένου να σταθούμε δίπλα στο συνάδελφό μας, για την επίλυση των προβλημάτων του και την προώθηση των αιτημάτων του.
Να τονίσω επίσης τη συνεργασία μου με τα Δ.Σ. των Συλλόγων, τους Αιρετούς των ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ, όλα τα στελέχη μας και όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που προστρέξανε να στηριχθούν στην άποψή μου.
Πρώτα όλους τους ευχαριστώ, αλλά δοθείσης της ευκαιρίας να επαναλάβω και πάλι το γνωστό: ο Αιρετός αποτελεί θεσμό πάλης και αλληλεγγύης και όχι προέκταση της διοίκησης. Έτσι πορεύτηκα. Αντιτάχθηκα με όσες δυνάμεις διαθέτω σε πολιτικές που έχουν έντονα χαρακτηριστικά πελατειακής εξάρτησης και υποτέλειας, που ταπεινώνουν το δάσκαλο, σε πολιτικές που επιχειρούν την ιδεολογική χειραγώγηση του σχολείου και έχουν έντονα χαρακτηριστικά εκμαυλισμού και εξαγοράς συνειδήσεων.
Θέλω να πιστεύω πως συνέβαλα όσο μπορούσα στην προάσπιση της προσωπικότητας κάθε συναδέλφου αλλά και την προάσπιση της διαφάνειας πάντα με τεκμηριωμένες θέσεις. Όμως κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά ο αυταρχισμός και η αλαζονεία δεν έχουν προηγούμενο. Τα πειθαρχικά διογκώνονται και αποτελούν απειλή για τον κάθε συνάδελφο που εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, που κρίνει αν θέλετε τη διοίκηση, που διαπιστώνει λάθη και παραλείψεις.
Πληροφορίες αναφέρουν και ακούστε, κύριε Πρόεδρε της ΔΟΕ, ότι σε κάποιο ΠΥΣΠΕ προσμετρώνται σε δεκάδες. Ακούστε κύριοι της διοίκησης και ας στείλουμε μήνυμα μέσα από δω: ότι πλανάστε πλάνη οικτρά εάν πιστεύετε, ότι μπορείτε με απειλές και πειθαρχικά να θέσετε υπό περιορισμό το φρόνημα και τη δράση των συναδέλφων.
Δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε με τέτοιο τρόπο και να προκαλείτε ακόμη και τους τοπικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας σε μικρές και κλειστές κοινωνίες. Αναφέρομαι στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, γιατί να ξέρετε ένα πράγμα: ότι όποιος άρχει, άρχει κατά νόμον, άρχει των ανθρώπων και δεν άρχει πάντα. Αυτό θέλω να το βάλετε καλά στο μυαλό σας.
Και ακόμη, συνάδελφοί μου, όσοι μένουν στο χθες, όσοι μένουν στο παρελθόν, είναι καταδικασμένοι, αλλά και όσοι επιμένουν να λειτουργούν με εμπάθεια και ρεβανσισμό απομονώνονται. Η ιστορία τούς καταγράφει, τους καταδικάζει και τα γεγονότα τούς προσπερνούν.
Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και απευθύνομαι σε όλες τις πτέρυγες τώρα. Οι ευθύνες μας είναι μεγάλες. Το μάθημα που πρέπει να διδάσκουμε αλλά και να αλληλοδιδασκόμαστε είναι ένα: ήθος και αξιοπρέπεια.
Ας το ακούσουν καλύτερα αυτοί που ασκούν σήμερα διοίκηση. Καλό θα τους κάνει, ίσως μάλιστα κάποιοι αν όχι θα συνετιστούν τουλάχιστον θα προβληματιστούν.
Δεν πρέπει τα στελέχη μας να πράττουν ως εντολοδόχοι, πράγμα που έγινε και δυστυχώς είναι πολλές οι καταγγελίες και τα παράπονα, είναι κατάντημα για τους ίδιους να παίζουν με τον πόνο, την ωρομισθία, την αβεβαιότητα, το αύριο των νέων συναδέλφων. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και ταυτόχρονα πλουραλισμός θέσεων και απόψεων.

Αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας. Ας απομονώσουμε, λοιπόν, αυτούς που δεν εννοούν το ρόλο του δασκάλου και ας στείλουμε και πάλι στους ίδιους και στους κυβερνώντες μήνυμα, μιας και τα μηνύματα είναι επίκαιρα, και γίνονται αντιληπτά, ότι είμαστε οργανωμένος κλάδος και μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανά μας παλεύουμε για μια καλύτερη παιδεία, σε έναν καλύτερο κόσμο. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στην κοινωνία μας. Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε. Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου