Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Πώς να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς δασκάλους Υπουργέ μου;

Ζαχαρίας Καψαλάκης Μεσαρά 1Σεπτεμβρίου 2009
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης
Τηλ.6948400112
Σπ.: 2892042248
Σχ. - ΦΑΞ: 2892023333
Email: zkapsala@otenet.gr
ΠΡΟΣ
· Υπουργό Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο
· Υφυπουργό Παιδείας κ. Αλ. Λυκουρέντζο
· Βουλευτές Κρήτης
· Νομάρχες - Δημάρχους Κρήτης
· ΔΟΕ – Συλλόγους Εκπαιδευτικών Κρήτης

Θέμα: Πώς να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς δασκάλους Υπουργέ μου;

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1874 οι κάτοικοι των Μαλλίων (χωριό τότε της επαρχίας Πεδιάδος, του Τμήματος Ηρακλείου), στέλνουν επιστολή στην προϊσταμένη αρχή για θέματα εκπαίδευσης, που δεν ήταν άλλη από τη Δημογεροντία Ηρακλείου, ζητώντας δάσκαλο για το σχολείο τους. Θα δανειστούμε λίγες γραμμές από την επιστολή αυτή, που αν και έχουν περάσει 135 χρόνια από τότε, πιστεύω ότι είναι καλό και στις μέρες μας να τη μνημονεύουμε: «…η ελάχιστη αναβολή, το παραμικρόν πρόσκομμα της μη εγκαίρου των μαθημάτων ενάρξεως της Σχολής, θέλει θεωρηθεί δι’ ημάς και δια τα τέκνα ημών ως θάνατος, ενώ απεναντίας η επίσπευσης της ενάρξεως των μαθημάτων μέγα ευεργέτημα δι’ ημάς και διά τα τέκνα ημών…»[1].
Τότε η Κρήτη βρισκόταν υπό τον Τούρκικο ζυγό. Στις μέρες μας όμως είμαστε τόπος ελεύθερος, δημοκρατικός και έτσι θέλω να πιστεύω ότι είμαστε....


Δεν ξέρω αν σήμερα τα σχολεία των Μαλλίων έχουν όλους τους δασκάλους στη θέση τους. Ξέρω όμως ότι πολλά σχολεία της Κρήτης, έχουν πάρα πολλά κενά, έχουν πάρα πολλές ελλείψεις, έχουν πάρα πολλά προβλήματα.

Αιτία; Ο μη διορισμός εκπαιδευτικών, και δη δασκάλων, ικανών, έτσι ώστε να γίνει ομαλό το ξεκίνημα των σχολικών μας μονάδων. Και για να γίνω περισσότερο κατανοητός:
· Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2008, στην Κρήτη είχαν διοριστεί 480 μόνιμοι δάσκαλοι (209 στο Ηράκλειο, 83 στο Λασίθι, 71 στο Ρέθυμνο και 117 στα Χανιά). Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2009, στην Κρήτη διορίστηκαν 266 μόνιμοι δάσκαλοι (73 στο Ηράκλειο, 59 στο Λασίθι, 50 στο Ρέθυμνο και 84 στα Χανιά). Δηλαδή από τους μόνιμους διορισμούς απουσιάζουν 214 μόνιμοι δάσκαλοι (136 από το Ηράκλειο, 24 από το Λασίθι, 21 από το Ρέθυμνο και 33 από τα Χανιά).
· Συνολικά 2008, στην Κρήτη είχαν διοριστεί 390 αναπληρωτές δάσκαλοι (195 στο Ηράκλειο, 42 στο Λασίθι, 56 στο Ρέθυμνο και 97 στα Χανιά). Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2009, στην Κρήτη διορίστηκαν 137 αναπληρωτές δάσκαλοι (62 στο Ηράκλειο, 20 στο Λασίθι, 25 στο Ρέθυμνο και 30 στα Χανιά). Δηλαδή από τους διορισμούς αναπληρωτών απουσιάζουν 253 μόνιμοι δάσκαλοι (133 από το Ηράκλειο, 22 από το Λασίθι, 35 από το Ρέθυμνο και 64 από τα Χανιά).
· Ας δούμε συνολικά τον αριθμό των δασκάλων (μονίμων και αναπληρωτών) που εργάστηκαν συνολικά το 2008 στην Κρήτη. Δούλεψαν λοιπόν 870 δάσκαλοι (404 στο Ηράκλειο, 125 στο Λασίθι, 127 στο Ρέθυμνο και 214 στα Χανιά). Η μέχρι στιγμής διορισμοί για το 2009 στην Κρήτη δασκάλων (μονίμων και αναπληρωτών) είναι 403, (135 στο Ηράκλειο, 79 στο Λασίθι, 75 στο Ρέθυμνο και 114 στα Χανιά). Δηλαδή σε σύγκριση με πέρυσι απουσιάζουν 467 δάσκαλοι (269 από το Ηράκλειο, 46 από το Λασίθι, 52 από το Ρέθυμνο και 100 από τα Χανιά).
Τα στοιχειά είναι τρομακτικά μαρτυρούν την κατάσταση που βιώνει σήμερα όλη η Κρήτη, από το μη διορισμό δασκάλων και από τους ερασιτεχνισμούς του Υπουργείου σας, που παρά τις καταγγελίες μας, δεν φρόντισε έγκαιρα να ετοιμάσει τους πίνακες αναπληρωτών δασκάλων με μηδενική προϋπηρεσία (αυτών που πήραν πτυχίο το καλοκαίρι) και μόλις σήμερα άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πριν την 20η Σεπτεμβρίου, δεν πρόκειται να έλθουν άλλοι αναπληρωτές στα σχολεία μας.
Επίσης σε νομούς που εκλέγονται πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος σας, υπάρχουν στις μέρες μας μερικές εκατοντάδες υπεράριθμων δασκάλων, τη στιγμή που στην Κρήτη υπολειτουργούν τα σχολεία, με ευθύνη αποκλειστικά δική σας και της ρουσφετολογικής πολιτικής του Υπουργείου σας.
κ. Υπουργέ
Τα σχολεία για να λειτουργήσουν χρειάζονται δασκάλους. Λιγότεροι διορισμοί σημαίνουν λιγότερη παιδεία…
Τα τελευταία χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο, αλλά τίποτα δεν είναι και όπως πρώτα, αφού:
· Τα ολοήμερα τμήματα υπολειτουργούν και οι μαθητές απομακρύνονται από αυτά, μιας και έχουν γίνει χώρος στάθμευσης ψυχών.
· Τα τμήματα ένταξης και υποδοχής κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η αντισταθμιστική εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο είναι άγνωστη λέξη στην πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης σας.
· Οι συνάδελφοί μας της ειδικής αγωγής ακόμη και σήμερα αγνοούν τους πίνακες κατάταξής τους, αφού το υπουργείο σας δεν φρόντισε έγκαιρα να τους ετοιμάσει.
· Οι συνάδελφοί μας ειδικό επιστημονικό προσωπικό μετρούν πάνω από 50 μήνες αναπληρωτές και ψάχνονται κάθε χρόνο ανάμεσα στα θραύσματα της αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας κατάρτισης των πινάκων επιλογής τους.
· Η προσχολική αγωγή παραπαίει και γίνεται βορρά στον ιδιωτικό τομέα…
· Η ωρομισθία βασιλεύει στο δημόσιο σχολείο και οι συνάδελφοί μας ειδικοτήτων εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας, σκλάβοι του εκπαιδευτικού σας συστήματος, αγοράζοντας από το υστέρημά τους την προϋπηρεσία τους.
Και επειδή όπως λέει και το σχετικό σλόγκαν του Υπουργείου σας, «όλα είναι θέμα παιδείας», φροντίστε να το αποδείξετε. Γιατί μέχρι σήμερα, μάλλον μόνο για το αντίθετο μας έχετε πείσει…
Ζαχαρίας Καψαλάκης
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

_____________________________________________
[1]
Βλ. ΚΑ 2 – ΑΑ 075 – 882, ΑΔΗ: Έγγραφο των κατοίκων των Μαλλίων, προς τον Επίσκοπο Χερρονήσου, (Μάλλια, 4 Σεπτεμβρίου 1873).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου