Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Στο 82% του μέσου ευρωπαϊκού οι μισθοί στην Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

ΤΟ ΧΡΕΟΣ και τα ελλείμματα εκτοξεύτηκαν στα ύψη, γιατί οι έχοντες και κατέχοντες φοροδιαφεύγουν συστηματικά και ευνοούνται προκλητικά μεταθέτοντας το κόστος στους εργαζομένους και την κοινωνία, διαπιστώνει η ΓΣΕΕ καταγγέλλοντας πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η ΓΣΕΕ οργανώνει (μαζί με την ΑΔΕΔΥ) συλλαλητήριο στις 5 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (στις 18.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου), ετοιμάζει 24ωρη πανεργατική απεργία για το φθινόπωρο, σήμερα εκπρόσωποί της συναντώνται με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ενώ εκκρεμεί συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό...

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία- που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ- καταγράφει τη δεινή θέση των μισθωτών στη χώρα, διαπιστώνοντας ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται με το 82% του μέσου ευρωπαϊκού μισθού. Η παραγωγικότητά τους όμως βρίσκεται στο 92% του αντίστοιχου μέσου όρου και το κόστος ζωής που αντιμετωπίζουν αντιστοιχεί στο 94% του μέσου όρου.

Τα νέα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αναφέρουν ότι:
● Η φορολόγηση κερδών από 19,9% μειώθηκε στο 15,9% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 33%).
● Η φορολόγηση μισθωτών από 34,5% αυξήθηκε στο 35,5% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 36,4%).
● Η παραγωγικότητα της εργασίας βρίσκεται στο 92% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
● Οι τιμές προϊόντων (κόστος ζωής) στο 94% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
● Οι κατώτατοι μισθοί στο 51% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
● Οι συντάξεις στο 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
● Η φορολόγηση μισθωτών στην Ελλάδα είναι ίδια με αυτή του μέσου όρου της ευρωζώνης.
● Η φορολόγηση κερδών βρίσκεται στο μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης.
● Το ποσοστό φτώχειας είναι διπλάσιο από το μέσο της ευρωζώνης (22% του πληθυσμού).
● Οι οφειλές του κράτους και των ιδιωτών προς το ΙΚΑ (παρά τις συνεχόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών) αθροιζόμενες και με την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροκλοπή κ.ά. απειλούν την οικονομική βιωσιμότητα του ΙΚΑ. Το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι το τέλος του 2009 θα ξεπερνά τα 4,7 δισ. ευρώ.
● Οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες, τα 4ήμερα, οι ελαστικές μορφές εργασίας και η εργοδοτική αυθαιρεσία διαμορφώνουν πλέον ένα εφιαλτικό τοπίο, το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να εξωραΐσει με ευχολόγια και ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Δημόσιο.
● Η ανεργία αυξάνεται καθημερινά (στατιστικά εμφανίζεται στο 9,4% ενώ η πραγματική είναι σχεδόν διπλάσια) και ειδικότερα στους νέους και τις γυναίκες ξεπερνά το 24,5%, με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, στα εισοδήματα και στην κοινωνική ασφάλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου