Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

«Καμπάνα» για ελλείψεις στα σχολεία

Διαμαρτυρία για την τοποθέτηση φέτος μόνο 1.781 δασκάλων και 710 νηπιαγωγών έναντι 2.226 και 889 αντίστοιχα πέρυσι.

Χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες και κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα είναι το τίμημα που θα πληρώσουν τη φετινή χρονιά οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξαιτίας της απόφασης του υπουργείου Παιδείας να μειώσει δραματικά τους διορισμούς.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας παρενέβη χθες, επισημαίνοντας ότι η μείωση αυτή «θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στα σχολεία (συμπτύξεις τμημάτων, απώλεια διδακτικών ωρών κ.λπ.) και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ελαστική εργασία, αφού τις κενές θέσεις θα κληθούν να τις καλύψουν χιλιάδες ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, παρά την πρόσφατη δέσμευση του υπουργού Παιδείας για κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων».

Αντιδράσεις
Το ΔΣ της ΔΟΕ εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τoν μικρό αριθμό μόνιμων διορισμών (1.781 δασκάλων και 710 νηπιαγωγών) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τη φετινή χρονιά (2009-2010), όταν πέρυσι είχαν διοριστεί αντίστοιχα 2.226 δάσκαλοι και 889 νηπιαγωγοί. Οι συνέπειες της πολιτικής μείωσης των διορισμών, σύμφωνα με συνδικαλιστές της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, είναι:

  • Να υπολειτουργήσουν για περίπου έναν μήνα τα ολοήμερα σχολεία, αφού τα στελέχη της εκπαίδευσης καλύπτουν πρώτα τα κενά στις κανονικές τάξεις των δημοτικών και μετά σε αυτές των ολοήμερων
  • Να μη λειτουργήσουν οι θεσμοί αντισταθμιστικής αγωγής, όπως τάξεις υποδοχής για αλλοδαπούς μαθητές
  • Χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες θα χαθούν τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου εξαιτίας κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε πολλές περιοχές της χώρας
  • Ενα άλλο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς από τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και συγκεκριμένα σε νηπιαγωγούς είναι ότι δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν όλα τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών -μετά και τη θέσπιση της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής- στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Οπως καταγγέλλουν οι νηπιαγωγοί, η μείωση στον αριθμό των διορισμών δεν επιτρέπει τη δημιουργία νέων τμημάτων και κατ επέκταση την απορρόφηση περισσοτέρων παιδιών. Αλλωστε, το πρόβλημα αυτό φάνηκε ήδη από πέρυσι, οπότε και καταγράφηκε αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία κατά 80%, αφού πάρα πολλά παιδιά «εξοστρακίστηκαν» από τα δημόσια νηπιαγωγεία.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΡΑΤΗΣ, πρόεδρος ΔΟΕ

Υποβάθμιση των σχολείων
«Η δραματική μείωση των δαπανών για την Παιδεία τη φετινή χρονιά, στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 50 χρόνων (3,09%) του ΑΕΠ, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των μόνιμων διορισμών -δασκάλων και νηπιαγωγών- στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε νέες συμπτύξεις τμημάτων και υποβαθμίσεις σχολείων, σε αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, σε πλήρη υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου από τα κενά που θα δημιουργηθούν, σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Είναι σίγουρο ότι η πολιτική αυτή λειτουργεί τελικά υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η οποία όπως αποδεικνύεται αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης».


Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Μιχάλης Νιβολιανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου